Pumpapaj
Det är andra året jag gör den här goda pumpapajen. Jag gillar att den har en smak a kanel och ingefära, det gör den sådär lagom höstig nu vid halloween/ all helgona.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 gram smör
1 äggula
Fyllning:
5 dl grovhackat pumpakött (jag använde mig av butternut-pumpa)
2 ägg
2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 krm salt
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
Nyp ihop smör, mjöl och socker till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter (min form var närmre 20 cm och det fungerade lika bra) och låt vila i kylskåpet i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka pumpaköttet i lätt saltat vatten i 5-10 minuter (till köttet är mjukt). Häll av vattnet och låt det rinna av ordentligt så att du inte får med något onödigt vatten.
Mixa pumpaköttet till en pure och låt svalna av en liten stund.
Mixa pumpaköttet till en pure och låt svalna av en liten stund.
Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl efter varje ägg. Blanda sedan i resterande ingredienser, jag tyckte att det var fördelaktigt att använda en handvisp för att undvika klumpar.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter.
Låt pajen kallna innan den serveras och sikta över lite florsocker innan serveringen. Ät ihop med en klick lättvispad grädde.
Vad passar bättre på en pumpapaj än ett pumpa-ansikte?
Nom nom! Så gott med lite grädde till!